נשים וכסף – הסיכונים שאולי לא הכרתן

נשים וכסף

המציאות הכלכלית בישראל אינה פשוטה בלשון המעטה. יוקר המחיה, יוקר הדיור, בירוקרטיה מעיקה, שחיתות מה לא. לצערי כמו דברים רבים אחרים בעולם הזה, לנו הנשים המצב אפילו קשה יותר. נשים וכסף זה עולםל בפני עצמו. המציאות הכלכלית שנשים חוות אינה זהה לחלוטין למציאות הכלכלית שגברים חשופים. למה אני אומרת את זה?

המציאות הכלכלית של נשים וכסף בישראל:

  • סטטיסטית נשים מרוויחות פחות, בין אם בחרת במקצוע צווארון ורוד או בין אם הורדת משרה כדי לטפל בילדים והאמת גם אם את במשרה מלאה בתפקיד גברי, סטטיסטית נשים עדיין מרוויחות פחות מהגבר באותו התפקיד.
  • כתוצאה מכך, נשים מפרישות פחות לפנסיה פשוט כי ההפרשה לפנסיה היא באחוזים. אז נשים גם יוצאות לפרישה מוקדם יותר, מה שאומר שיש לנו פחות שנים להפריש ופוגע בקצבה הפנסיונית שגם מלכתחילה קשה לבנות עליה. אם הארכת חופשת לידה, לקחת כמה שנים הפסקה לטפל בילדים או סתם ירדת באחוזי המשרה, הפלא ופלא שוב הקצבה ירדה עוד יותר.
  • למרות שהקצבה החודשית תהיה נמוכה יותר, נשים חיות יותר שנים מגברים והכסף שנחסך צריך להספיק ליותר שנים. בגיל מבוגר נשים נאלצות לחיות על בסיס הקצבה הפחותה בלבד (אלא אם כן תתחילי להשקיע באוריינות פיננסית הרבה לפני הפנסיה).
  • הרוב המוחץ של משפחות חד הוריות בארץ הינן בראשות נשים. אני יודעת אף אחת מאיתנו לא רוצה לחשוב על זה שזה יקרה לה, אבל בהתחשב בכך ש-1 מכל 3 זוגות בארץ מתגרש, כדאי להיות מוכנה לכך כלכלית מקסימום תישארו ביחד כזוג ויהיה לכם יותר כסף.

נשים עדיין מרוויחות פחות כסף

נכון לשנת 2015 עדיין ישנו פער של 33% (!) בין גברים לנשים מבחינת שכר. כשאפילו מנכ"ל מיקרוסופט אומר בכנס לקידום נשים שהן לא צריכות לבקש העלאה, המערכת (כן זו שמשלמת לנשים 77% מהשכר של גברים על אותה העבודה) תדאג לתת להן את ההעלאה, מבינים שמשהו במדיניות הארגונית הינו מסריח מהיסוד. לטענתו של מנכ"ל מיקרוסופט זאת בכלל קארמה רעה שנשים תבקשנה העלאה במשכורת אז עזבו אתכן מלבנות על העלאה במשכורת, לפי מנהלי הארגון זה "יקרה" בדרך קסם. אני רוצה לראות מנכ"ל שיגיד לגברים שזו קארמה רעה מבחינתו שהם יבקשו העלאה.

 

אבל זה לא רק שאומרים לך שאין לך צורך לבקש העלאה, נשים רבות לא מאמינות  שמגיע להן קידום מקצועי. מגיל קטן החברה דואגת להגיד לנשים שלהתעסק בכסף זה עניין גברי ואין לנו מה לחפש שם. נשים צריכות לטפל, לדאוג לאחרים ולא להטריד את הראש בנושאים כספיים, הרי בשביל מה יש גברים? אז נשים פחות בודקות את החשבון בנק, או מסתכלות בחשבון של הכרטיסי אשראי, או מנסות להבין לאן כל הכסף כל חודש נעלם.

 

אבל איכשהו משלמות יותר כסף

נוסיף לכל זה את העובדה שאנחנו משלמות יותר, בערך 7% יותר על אותם הדברים. שמעתן על משהו שנקרא המס הורוד? זה בעצם אומר שלוקחים מוצרים, פשוטים, יומיומיים וצובעים אותם בורוד ואז מעלים את המחיר. למה? כי הצבע הורוד יקר יותר כנראה, אין באמת הסבר הגיוני אחר. האם שמתן לב אי פעם שסכיני גילוח של נשים עולים הרבה יותר משל גברים? ודיאודרנט? שלא לדבר על בגדים או תספורת או אפילו עט!

כמובן שבדרך כלל רוב ההוצאות על הילדים נופלות על הנשים במקרה של פרידה. ונשים לרוב גם משלמות בקריירה על כך שבחרו להביא ילדים לעולם בעוד על בני זוגן זה לא ישפיע כלל או אפילו יתרום. תחשבי על זה, כמה פעמים ראית כתבות על איך לשלב אמהות עם קריירה ואיזון חיי משפחה? כמה פעמים ראית כתבות כאלה על לשלב אבהות עם קריירה? לצערי זה עדיין פשוט מובן מאליו שהקריירה שלנו צריכה להיפגע אם יש ילדים.  גם אם כאשר נשים מחליטות להמשיך עם הקריירה במשרה מלאה, הן משלמות על זה בבריאות.

למה אוריינות פיננסית זה כל כך חשוב?

שום דבר מהסיבות שרשומות למעלה אינן אשמתינו אבל הן כן באחריותינו ובהחלט נתונות לשינוי. אנחנו צריכות לדאוג להתנהלות הכלכלית של עצמינו וללמוד מושגים פיננסיים מסובכים (הם באמת לא, סתם יש להם שמות מפוצצים כדי להרתיע) ואנחנו צריכות לדאוג לעצמינו כלכלית. למה? כי אנחנו פאקינג יכולות ואנחנו נשים חזקות ועצמאיות. כי אי אפשר לסמוך על כך שמישהו אחר יעזור לך. אי אפשר לסמוך על המדינה שתדאג לנו בעת צרה  והילדים שלהם הקדשנו את כל חיינו? אולי הם יעזרו, אולי לא, אולי הם בחובות בעצמם וגם לא יודעים להתנהל כלכלית. הרי איך מאיפה הם ילמדו התנהלות כלכלית אם לא בבית? ולכן, את חייבת פשוט חייבת לחסוך יותר כדי לדאוג לעצמך, את חייבת ללמוד כיצד לגרום למזומן שלך לעבוד בשבילך.

  • כדי שתוכלי להגיד לבוס המעיק שיילך לחפש ולהתפטר בשקט בלי לדאוג לבעיות כלכליות.
  • כדי שתוכלי לבחור אם לקחת הפסקה בראש שקט ופשוט לנוח ולא להישחק לגמרי
  • כדי שתוכלי להחליף מקצוע בלי לחשוב פעמיים אם את יכולה להרשות את זה לעצמך
  • כדי שתוכלי להיות בראש שקט ולהתמודד עם כל צרה שתגיע
  • כדי שלא תהיי תלויה באף אחד אחר אי פעם
  • כדי שתוכלי להזדקן בכבוד במדינה שבה רוב הסיכויים שהמוסד לביטוח לאומי יפשוט את הרגל.

היתרונות הטבעיים של נשים וכסף

האם העובדה שנשים מרוויחות פחות אמורה להדאיג אותך? כן, בהחלט. העובדה הזאת צריכה לשמש כמוטיבציה והשראה ללקיחת אחריות כלכלית ולהתמודד עם הבנק, הפנסיה, השקעות, שוק ההון והכנסות נוספות. הגיע הזמן להפסיק עם התירוצים של אין לי זמן לזה, זה לא מעניין אותי, אין לי כסף לחסוך, ואין לי כח ללמוד להשקיע. המצב הכלכלי היום הוא שיותר מסוכן לא להשקיע ואם רוצים להזדקן בכבוד במדינה הזאת אין ממש ברירה.  בנימה האישית אני יכולה להגיד שזו לגמרי  תחושה מעצימה זו להבין בכסף, לדעת מה לעשות איתו ולדעת שאם מפטרים אותי או קורה אסון חלילה אני מכוסה. צריך להשקיע בלאמץ את ההרגלים הנכונים, לחסוך המון בשוטף ולהגדיל הכנסות אבל אז ישנים הרבה יותר טוב בלילה.

החדשות הטובות הן שאומנם בתחום ההכנסות ממשכורת נשים הן בעמדת נחיתות, אבל בתחום ההשקעות נשים  בעמדת עליונות! תסתכלי כאן, כאן וכאן למשל ותראי שכל מחקר מראה שאת פשוט טובה יותר! נשים בממוצע מרוויחות טוב יותר בשוק ההון מאשר גברים. למה? כי אותו אגו שגורם לגברים לחשוב שהם טובים יותר ולבקש יותר תנאים ויותר העלאות בשוק העבודה פועל כנגדם בשוק ההון. הם בטוחים שהם טובים יותר והם יודעים טוב יותר ולכן הם גם לוקחים יותר סיכונים. נשים לעומת זאת, נוטות להיות שקולות וצנועות יותר ובסופו של דבר לגרוף רווחים גבוהים יותר. נשים טובות יותר (לפי מחקרים) בלקחת סיכונים מושכלים, לחכות בסבלנות כך שבסופו של דבר הן מרוויחות יותר.

השלבים לצבירת הון פיננסי

  1. לדווח הוצאות – קודם כל להתחיל בלדעת לאן הכסף הולך כל חודש. משם לעצור ולבחון האם זה נכון ומתאים לך ואם לא אז לשנות.
  2. להתייעל ולעשות אופטימיזציה – להוריד הוצאות מיותרות, לחתוך עמלות מעיקות, ביטוחים שלא צריך וכדומה
  3. לעשות סדר בפנסיה – להוריד דמי ניהול, לשפר את המסלולים בהתאם לגיל ורמת הסיכון
  4. להגדיר חיסכון קבוע – כל הכסף שחסכת והתייעלת בו שיחכה בסבלנות וייתן לך שקט נפשי וביטחון כלכלי. צריך להחליט על סכום שרוצים שיהיה זמין ונזיל למקרי חירום ולהגדיר הוראת קבע לחיסכון עד שמגיעים לסכום הזה.
  5. ללמוד להשקיע – שוק ההון, נדל"ן, עסק רווחי זה לא משנה מה. העיקר שהכסף יעבוד בשבילך כדי שבעתיד את תוכלי להפסיק לעבוד.

 

זהו על רגל אחת כל התורה כולה. שיהיה לכולכן המון בהצלחה במסע הכלכלי שלכן אשמח לשמוע על התהליכים שלכן והדרך הפיננסית שאתן עוברות.

 

 

את קורס ההשקעה הראשונה שלי כבר הכרת?

קורס ההשקעה הראשונה שלי ילמד אותך איך להתגבר על פחדים וחששות נפוצים בתחילת הדרך ופשוט להתחיל להשקיע כדי להדביק את הפער. השקעתי זמן רב כדי להכין קורס שיעזור לאנשים להתגבר על הפחדים ולהתחיל להשקיע. הקורס מספק את כל הידע הבסיסי הנחוץ להשקעות, היכרות והבנה של מכשירי ההשקעה השונים וכל מה שצריך כדי להתחיל להשקיע. הקורס אף עוזר לך לבנות תכנית השקעות אישית כדי להגיע להישגים כלכליים ולגרום לכסף שלך לעבוד בשבילך!

פרטים על קורס ההשקעה הראשונה לי כאן.

25% הנחה לגולשי האתר בעזרת קוד קופון website

ההשקעה הראשונה שלי

 

8 מחשבות על “נשים וכסף – הסיכונים שאולי לא הכרתן”

  1. פוסט מצויין.

    לגבי השורה הזאת:
    "כן זו שמשלמת לנשים 77% פחות מגברים על אותה העבודה"
    זה נשמע לא סביר. על כל שקל שגבר מרוויח, האישה מקבלת 23 אגורות? נשמע כמו שגיאת דפוס.

    1. מלכתחילה לציין את הפער של 33% באותה נשימה עם ציטוט של מנכ"ל של חברה זה קצת דמגוגי (ניסיון לתת תחושה שבפרט אצלו בחברה יש כאלה סדרי גודל של פערים), בהתחשב שהפערים בין גברים לנשים על אותה משרה נעים על אחוזים בודדים

      1. גם להסגביר לאישה על נושא שהיא יותר בקיאה ממנו זה די דמגוגי האמת…. בהתחשב בפערים בזמן ובידע שאני השקעתי בלחקור את הנושא לעומתך שכנראה קראת כותרת דמגוגית במקום אחר והחלטת שאתה כנראה יודע יותר טוב ממני.

  2. פינגבאק: גיל הפרישה לנשים - האם הוא צריך לעלות? | האופטימית הדרך לעצמאות כלכלית

  3. פינגבאק: אבל צריך לעזור לילדים! - האופטימית

  4. פינגבאק: המס הורוד - למה להיות אישה עולה יותר? - האופטימית

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Scroll to Top

שמעת על כך שאפשר בעזרת מדדים להשקיע בקלות ולעשות "שגר ושכח"?

רצית לפתוח תיק השקעות אבל לא ידעת בדיוק מה לעשות ומה לקנות ולא היה לך עם מי להתייעץ?

זאת בדיוק הסדנא עבורך! מזמינה אותך להצטרף אליי לסדנא שבה נבנה ביחד ונמצא את התיק השקעות המותאם במיוחד עבורך. 

דילוג לתוכן